De meest effectieve koeling voor op stal

Vanuit onze ruimte ervaring op het gebied van koeling in de agrarische sector met ons moederbedrijf Komptech Sambeek BV heeft Heritage Products een mobiele koeling oplossing gemaakt voor in de paardenstal. De machine die we ontwikkeld hebben noemen we Blue Breeze en werkt op basis van evaporatieve koeling. Dit principe is in de agrarische wereld al ruimschoots getest en heeft zich daar al bewezen. De permanente installatie die er vaak bij komt kijken is echter voor paardenstallen niet altijd de beste keus. Vandaar dat Heritage Products het systeem in een mobiele variant aanbiedt. De machine is slechts 120x80x120cm groot en weegt zonder water maar 80kg. De capaciteit is 20.000 m3 / uur. Daarmee kan een ruimte van ongeveer 250-300 m2 worden gekoeld. 

Evaporatieve koeling

Wanneer de lucht door de ventilator wordt gezogen dan passeert het de koeling pads. Deze pads zijn gemaakt van papier en hebben een zeer groot oppervlakte. Ze worden door een waterpomp nat gehouden. Het water in de pads zal verdampen en de warmte die hiervoor nodig is wordt onttrokken aan de lucht. De lucht die uit de ventilator komt is daardoor zowel vochtiger als koeler. Het systeem kan een temparatuurdaling van meer dan 10 graden halen onder de juiste omstandigheden. De werking is het meest effectief bij hoge temperatuur en lage luchtvochtigheid. 

Eenvoudige bediening

De ventilator kan ingesteld worden op verschillende snelheden. Vervolgens kan de luchtstroom via 2 sets lamellen worden gestuurd. De horizontale lamellen kunnen individueel met de hand worden gericht. Daarbij is het bijvoorbeeld mogelijk om de onderste lamellen naar boven te richten zodat het stof dat net voor de machine ligt niet weggeblazen wordt. De verticale lamellen kunnen zowel op automatische zwenking of stil gezet worden met 1 druk op een knop. 

Hieronder vindt u een overzicht van de koelcapaciteit van deze machine. De tabel is ingedeeld op basis van de start temperatuur en de luchtvochtigheid. De getallen in de tabel geven de eind temperatuur weer.